Industria jocurilor video a evoluat rapid odata cu tehnologia si la fel si cerintele de sistem de care au nevoie pentru a rula intr-un mod optim. In cea mai mare parte, jocurile video au nevoie de un procesor grafic sau denumit intr-un mod mai uzual, placa video. Acestea au in mod preponderent racire activa printr-un mic radiator insotit de unul sau mai multe ventilatoare.

Cu cat jocul este mai solicitant din punct de vedere grafic, cu atat placa video este solicitata mai mult, degaja mai multa caldura, distorsioneaza imaginea in anumite cazuri si este predispusa la defectiuni daca ajunge la o temperatura prea mare. Se spune ca o placa video moderna poate rula optim pana la o temperatura de maxim 85-90 de grade celsius. Insa indiferent de ce s-ar spune, lasand la o parte temperatura optima de functionare de 90 de grade celsius a unui motor de masina, componentele unui calculator nu sunt atat de rezistente, asa ca, pe langa o racire corespunzatoare data de un cable management bun si o carcasa cu un flux de aer optim, placa video are nevoie si de un impuls de racire.

De obicei, majoritatea placilor video moderne au un sistem de racire adaptabil in functie de temperatura simtita de senzorul incorporat. Aceasta functie reduce considerabil zgomotul emis de ventilatorul placii video, fiind si principalul motiv pentru care a fost introdusa.

Daca nu dispuneti de un astfel de senzor, sau poate doar vreti sa modificati viteza ventilatorului manual in functie de joc, eventual, sunt cateva programe disponibile gratuit care permit acest lucru. Mai mult decat atat, cu acestea puteti face si overclock la placa video, insa nu recomand sa va avantati prea repede in aceasta arie daca nu stiti ce faceti.

Unul dintre programe este MSI AfterBurner, un program popular destinat overclock-ului placii video. Pentru a modifica manual viteza ventilatorului, trebuie sa trageti de slider-ul fan speed-ului. Un alt program similar este Sapphire TRIXX, care face acelasi lucru, are o interfata intuitiva si elemente vizuale mai mari si usor de observat. Cu ambele programe va puteti crea pana la un numar de 5 profiluri pe care sa le activati in functie de jocul rulat.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.