Cu totii am vazut la posturile de stiri ultimele actiuni ale luptatorilor anti-piraterie, incercarile lor de a opri acest fenomen al secolului XXI si consecintele pe care unii uploaderi au fost nevoiti sa le indure.

Bine, sunt constient ca ceea ce fac acesti pirati nu e tocmai in regula. Oricine depune un efort intelectual, fizic si mai ales financiar in crearea acelui continut, are dreptul la o rasplata. Ei bine, in cazul filmelor, de exemplu, rasplata pe care o primesc cei indreptatiti, regizorul, actorii, producatorii, si asa mai departe, sunt banii ce ii incaseaza pe vanzarile DVD-urilor originale si difuzarea materialului la televizor sau in cinematografe.

Ori, daca DVD-urile nu se mai cumpara, pentru ca, stiti cum e, este mai la indemana sa le descarci de pe torrent, plus ca nu platesti nimic pentru acel continut, la care in mod normal ar fi trebuit sa investesti o suma de bani pentru a te bucura de el, la nivel global rezulta pierderi de probabil milioane de euro. Sume uriase de bani pe care producatorii ar fi trebuit sa le incaseze.

Acest lucru nu se limiteaza doar la industria cinematografica. In fiecare an, sunt descarcate ilegal de pe internet peste 50 de miliarde de programe fara licenta.

Potrivit estimarilor oficiale, peste 75% dintre computerele existente in lume au cel putin o aplicatie care a fost descarcata ilegal de pe internet. Un iPod de exemplu, contine, in medie, muzica piratata in valoare de 600 de euro, iar 95% dintre melodii sunt descarcate ilegal de pe internet.

Cele mai multe acuzatii se bazeaza pe incalcarea drepturilor de autor si in mod normal se sanctioneaza si uploader-ul dar si cei care descarca acel continut in mod ilegal, in functie de legile tarii de origine.

Mai intai, sa stabilim ce inseamna un drept de autor din punct de vedere al legislatiei:

Oricine isi insuseste o creatie protejata prin drept de autor si, mai rau, o valorifica fara acordul detinatorilor de drept, incalca legea.

Cand o persoana creeaza o lucrare originala care se afla pe un suport fizic, acea persoana detine in mod automat drepturile de autor asupra lucrarii. Proprietarul are dreptul exclusiv de a utiliza lucrarea in anumite moduri bine determinate. Adica are dreptul sa isi valorifice creatia in mod perfect legal. Pot fi lucrari audiovizuale (emisiuni TV, filme), inregistrari audio si compozitii muzicale, lucrari scrise (articole, carti), lucrari vizuale (picturi, postere si reclame), jocuri video si software pentru calculator sau lucrari de teatru.

In prezent dreptul de autor in Romania este protejat prin Legea 8/1996. Aceasta a fost modificata si completata prin Legea nr. 285 din 23 Iunie 2004 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 123 din 1 Septembrie 2005.

Intr-un articol publicat pe un site de stiri, am gasit urmatorul pasaj:

„Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a hotarat recent ca providerii de internet din Europa pot lua decizia de a bloca accesul clientilor la site-urile de piraterie, cum ar fi cele care partajeaza torrente.”

Mi se pare destul de absurd pentru ca, in primul rand, pe acel site de torrente se mai gaseste si continut legal, ca sistemul de operare Ubuntu Linux care este gratuit.

In al doilea rand, sa va spun ceva: Torrentul in sine nu este ilegal. Ilegal este continutul distribuit prin intermediul lui. Clientii de torrent, ca uTorrent, Bittorrent si asa mai departe, nu sunt programe software ilegale. Oricine le poate folosi perfect legal, pentru a descarca continut perfect legal. In momentul in care descarci continut ilegal, in mod automat, acest lucru atrage sanctiuni. E usor de inteles. Reteaua peer-to-peer are si parti pozitive, dar si parti negative.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.