De cand cu internetul sunt multi cei care profita de pe urma acestuia pentru a avea anumite beneficii economice sau doar pentru a le face rau celorlalti. Iar cand aceste lucruri se intampla, de multe ori social media-ul de la noi face confuzii intre termenul de hacker si cel de cracker. Si cand nu se fac confuzii, se foloseste doar cel de „hacker” pentru a defini in mod general toate aceste activitati. Un lucru incorect.

Un Hacker este acea persoana care isi foloseste desavarsitele cunostinte informatice cu scopul de a obtine informatii si cunostinte care nu sunt destinate publicului larg si pe care nu le va folosi si exploata niciodata. Cuvantul „hacker” inseamna la origine „expert in calculatoare”.

Ca un simplu exemplu, un hacker poate sparge server-ul web al unei mari companii si sa castige si o gramada de bani in mod perfect legal de pe urma acestei activitati. De ce? Pentru ca o mare parte din detinatorii acestor servere vor sa le securizeze, iar care este cea mai buna metoda de aparare decat atacul?

Pe cand un Cracker este acea persoana care se pricepe la informatica si care isi foloseste cunostintele in scopuri rele si ilegale. Cuvantul „cracker” provine de la ocupatia favorita a crackerilor si anume spargerea de parole. Insa majoritatea s-au reprofilat si sparg programe shareware pentru a le distribui apoi in mod gratuit sau viruseaza calculatoarele victimelor pentru a le folosi ca „fabrica de spam”.

Se vorbeste in lumea online despre o asa-numita etica a hackerilor. Cei care se supun acestei etici sunt aceia care se supun adesea si legilor tarilor in care traiesc si care chiar daca ajung sa afle anumite informatii sensibile si vulnerabilitati nu le vor face publice nicioadata. Ci le vor impartasi cu detinatorii website-urilor si companiilor carora le-au aflat vulnerabilitatile in scopul securizarii acestora. Pe cand hackerii care nu se supun acestei etici, denumiti corect „crackeri” nu au nici cea mai mica retinere in a valorifica informatiile sensibile.

sursa foto: backchannel.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.