Poate suna putin cam exagerat, insa este total adevarat! Daca aveti dubii in privinta unui fisier descarcat in calculator sau a unui link, puteti folosi urmatorul website pentru a-l scana. Este total gratuit!

VirusTotal este o filiala a Google-ului, un serviciu online care analizeaza fisiere si adrese URL ce poate identifica atat virusi, viermi sau trojani, cat si alte tipuri de website-uri malitioase sau programe rau intentionate si face asta cu ajutorul a nu mai putin de 56 de programe de securitate.

Probabil o sa intrebati la ce va foloseste acest website, cand aveti deja un software de securitate. E o intrebare legitima si sunteti indreptatiti sa o puneti. Ca raspuns la aceasta intrebare o sa va dau un exemplu cat se poate de clar: suitele de securitate sunt diferite, fiecare firma isi pune propria amprenta pe programul pe care il dezvolta si asta, pana la urma, e un lucru absolut normal. Fiind diferite sunt si optimizate diferit, iar asta va poate afecta pe voi in mod direct prin faptul ca un antivirus detecteaza un program descarcat in calculator ca fiind infectat, iar altul nu. Acest lucru se numeste „fals pozitiv”.

De aceea intrati in tot felul de polemici in momentul in care programul vostru de securitate detecteaza un virus intr-un installer sau intr-o arhiva ZIP la care toti ceilalti pe website-ul de unde l-ati descarcat garanteaza 100% ca este curat. Programul vostru antivirus se poate insela, astfel sa vada acel fisier ca fiind infectat.

Ei bine, raspunsul pentru intrebarea pe care v-ati putea-o pune, cea de mai sus este formulat in felul urmator, scurt si la obiect: VirusTotal, prin faptul ca scaneaza folosind foarte multe programe de securitate si acceseaza bazele de date cu definitiile virusilor ale acestora, va poate confirma voua daca acel fisier descarcat este cu adevarat un fals pozitiv.

Ca un alt exemplu care sa vina in sprijinul afirmatiei de mai sus, este un test facut de mine. Am scanat fisierul de instalare a antivirusului ESET Smart Security 9. 1 din 54 de softuri de securitate l-a detectat ca fiind infectat cu Adware. Iar acel antivirus care a facut aceasta detectie este unul necunoscut (Antiy-AVL).

Singurul minus pe care l-am gasit la acest website si care, fara-ndoiala va afecta pe multi dintre voi, este faptul ca nu puteti scana fisiere mai mari de 128 de MB.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s