Internetul este un loc creat de oameni pentru oameni. Dar asta nu inseamna ca oamenii nu vor sa-si faca rau reciproc. Dincolo de partile pozitive ale utilizarii internet-ului, aceasta retea internationala are si parti negative; cu duiumul! Iata cum sa va feriti de ele:

Mentineti-va browser-ul actualizat la ultima versiune

Fiti siguri ca folositi ultima versiune a browser-ului, oricare ar fi el. Pentru ca, de obicei, dezvoltatorii lor, pe masura ce descopera vulnerabilitati sau le sunt raportate de utilizatorii obisnuiti, vor depune eforturi pentru a rezolva acele probleme.

Incercati sa navigati doar pe site-uri securizate (HTTPS)

Toate browserele existente in acest moment au o functie cu ajutorul careia va este afisat (de obicei) in bara de adrese un simbol ilustrat printr-un lacat de culoare verde, atunci cand pagina pe care navigati este securizata. Un link securizat ar trebui sa arate in felul urmator: https://technologywebbrowsing.wordpress.com/

Alegeti parole puternice

O parola puternica este, in mod logic, mai greu de spart de catre hackeri si in mod cert, mult mai greu de ghicit de altcineva. Chiar daca parolele simple sunt usor de memorat, cel mai bun sfat pe care vi-l poate da cineva care se pricepe cat de cat la acest domeniu, este sa le evitati. Parolele puternice sunt parole cu multe caractere, litere mari si mici, cifre, dar si simboluri speciale. La inceput o sa fie greu sa le memorati, insa pe parcurs ce le tastati or sa va intre in minte.

Evitati website-urile cu o reputatie scazuta

Toate browserele din acest moment au suport pentru extensii. Din pacate, Google nu ofera un rating privind reputatia fiecarui website si tocmai de aceea avem nevoie de urmatoarele extensii:

Web of Trust (WOT) este o extensie pentru toate browserele populare, care afiseaza in dreptul fiecarui rezultat pe Google, o iconita prin care este reprezentat gradul de incredere pe care utilizatorii il au pentru respectivul website, rating bazat pe notele fiecarui utilizator al comunitatii care a accesat website-ul. Ulterior, se face o medie si se calculeaza gradul de incredere.

Este important de stiut ca si unele anti-virusuri pentru calculator au o asemenea extensie pentru securitatea pe web. Ca Avast.

Navigati in modul „private browsing” atunci cand calculatorul este folosit de mai multe persoane

Din nou, toate browserele dispun de aceasta functie. Pe cele mai multe, functia „private browsing” poate fi activata prin combinatia de taste CTRL + Shift + N (fara +). Atunci cand apasati simultan aceste taste, browser-ul va deschide in mod automat o noua fereastra, care nu va salva nici un fel de date. Nici cache, nici cookie-uri sau istoric.

In caz ca browser-ul nu are combinatia de taste de mai sus, aceasta functie poate fi activata si din meniul browser-ului. Chiar daca functia este denumita diferit de dezvoltatorii browserelor, aceasta are acelasi efect.

Descarcati programe doar din surse de incredere

De multe ori, in goana dupa program, multi utilizatori nu mai tin cont de site-ul de pe care descarca acel program. Va recomand sa descarcati programe, jocuri, s.a.m.d. de pe site-urile oficiale ale acestora. Aveti grija si ce descarcati prin intermediului torrent-ului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s