Multi folosesc enciclopedia online gratuita Wikipedia pentru proiecte, pentru informare personala sau ca sursa de inspiratie. Insa putini stiu ca exista anumite extensii pentru browser care le pot oferi o mai buna utilizare a site-ului.

1. Wikipedia Quick Hints – este o extensie pentru Google Chrome, care va permite sa aflati informatii despre un termen sub forma de link (link va trimite la un alt articol de pe Wikipedia), un termen pe care nu-l cunoasteti, nu ati auzit de el, si prin urmare nu stiti ce inseamna. Urmand ca apoi, daca doriti, sa salvati pentru citire ulterioara acesti termeni. Sa clarificam situatia. In interiorul unui articol pe Wikipedia, pe langa informatiile care se gasesc despre subiectul cautat, mai gasiti si linkuri care duc spre un alt articol tot de pe Wikipedia, un link pe care il gasiti printre alte informatii. Mai exact, un link care face referire la ceva care are legatura cu subiectul de baza, cel pe care l-ati cautat voi. De exemplu: Eu caut pe Wikipedia, „Transilvania„. Printre toate informatiile pe care mi le ofera articolul, gasesc o informatie care face referire la Celti:

„În secolul al IV-lea î.Hr., s-au stabilit pe teritoriul actualei Transilvanii, venind dinspre apus, primele comunități de celti.”

Sa presupunem ca eu nu stiu ce inseamna „celti”. Mentin cursorul mouse-ului deasupra link-ului, iar imediat apare pop-up-ul, cu articolul despre celti, care-mi ofera cateva informatii despre acestia.
Sper ca ati inteles cat mai bine aceasta descriere a extensiei. Am incerca sa fiu cat se poate de explicit.

2. WikiTube – o alta extensie pentru browser-ul Chrome, este o extensie care afiseaza videoclipuri de pe YouTube relevante subiectului articolului de pe Wikipedia. De cele mai multe ori functioneaza perfect, dar, in cazul cantaretilor pe care ii cautati pe Wikipedia, extensia va afiseaza uneori, pe langa melodiile si videoclipurile cu participari la diverse emisiuni a acestora, si parodii a diversilor video bloggeri. Insa asta cred ca nu este o problema atat de grava.

Aceste doua extensii le puteti gasi exclusiv pe Chrome Web Store, ceea ce inseamna ca functioneaza doar in browser-ul Google Chrome.

3. Versiunea pentru mobil a Wikipedia – Probabil o sa ma intrebati de ce sa folositi aceasta versiune: Din cate am observat, versiunea pentru mobil este mai curata, mai „larga”. Fonturile sunt mai mari, si de aceea cititul este mai usor. Dar nu asta este marele avantaj! Daca aveti conexiuni slabe la wireless, versiunea pentru mobil se incarca mai repede fata de cea desktop.
Ce trebuie sa faceti pentru a folosi Wikipedia in acest mod? Fie accesati adresa http://ro.m.wikipedia.org/ si executati cautarea, fie faceti cautarea pe versiunea pentru desktop, adica cea normala, si adaugati in adresa URL la inceput, dupa ro., .m. (http: //ro.m.wikipedia.org/wiki/Romania)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.